Index – 2024-es EB szurkolói kérdőív

Követni fogja a 2024-es Európa-bajnokság eseményeit?

A válaszok alapján az emberek túlnyomó többsége, 93.9%-a érdeklődik a 2024-es Európa-bajnokság iránt és tervezi figyelemmel kísérni az eseményeket. Ez arra utal, hogy a kontinens futballrajongóinak jelentős része aktívan követi az ilyen típusú sporteseményeket. Ezzel szemben csak 6.1% válaszolt nemmel, ami mutatja, hogy egy viszonylag kis csoport nem érdeklődik a bajnokság iránt. Az adatokból következtethetünk a futball iránti lelkesedés széleskörű megoszlására, mely számottevő nézőszámot és közönségfigyelmet sejtet a rendezvény alatt.

Mennyire érdekli a 2024-es Európa-bajnokság?

A válaszok alapján a 2024-es Európa-bajnokság nagy érdeklődésre tart számot: a válaszadók több mint fele (52.1%) nagyon érdeklődik iránta, további 41.2% pedig érdeklődést mutat. A közömbösek aránya mindössze 3.5%, míg azoké, akiket egyáltalán nem vagy nem igazán érdekel, együttesen is csak 3.2%. Ebből világosan kiderül, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége fontosnak tartja az eseményt.

Ön hogyan szeret leginkább meccset nézni?

A válaszok alapján szignifikáns többség, 64.5%, inkább otthon, televízión keresztül nézi a meccseket, ami valószínűleg a kényelem és az elérhetőség miatt van. Sokan, 13.8%, élőben a stadionban szeretik követni a mérkőzéseket, jelezve a közösségi élmény fontosságát. A sportbárokban barátokkal nézést az emberek 12.1%-a preferálja, ami közösségi és szórakoztató jelleget mutat. Az online streaming egyre népszerűbb, 6.0%-ot képviselve, míg csak 2.4% nem szeret meccseket nézni. Az egyéni preferenciákat tükröző válaszok aránya elenyésző, mindössze 1.2%.

Milyen típusú tartalmakat fogyaszt legszívesebben a labdarúgással kapcsolatban?

A labdarúgással kapcsolatos tartalmak közül a legtöbben (59,8%) a mérkőzés összefoglalókat kedvelik. Ezt követik az elemzések és statisztikák (13,8%), míg a videós tartalmak 9,0%-kal állnak a harmadik helyen. A válaszadók 10,2%-a semmilyen labdarúgással kapcsolatos tartalmat nem fogyaszt. A játékos interjúk (5,1%) és a megadott egyéb kategória (2,0%) viszonylag kevésbé népszerűek. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a szurkolók nagy többsége a mérkőzések lényegét összefoglaló videókat részesíti előnyben, elősegítve ezzel a gyors és hatékony tájékozódást.

Melyik csapatnak szurkol a 2024-es Európa-bajnokságon?

A szurkolói preferenciákat vizsgáló kérdőív eredményei alapján Magyarország dominálja a szurkolói bázist a 2024-es Európa-bajnokságon, a válaszadók 84.4%-a támogatja a magyar csapatot. Ezzel szemben más országok, mint Olaszország (2.4%), Anglia (2.9%) és Spanyolország (1.9%) jelentősen kisebb támogatottsággal rendelkeznek. Az alacsonyabb százalékok, például Dánia (0.1%) és Ausztria (0.3%) arra utalnak, hogy a válaszadók nemzeti hovatartozása erősen befolyásolja a szurkolói preferenciákat.

Melyik csapatot tartja a legesélyesebbnek a győzelemre?

A válaszadók közül a legtöbben, 36.7%-kal, Franciaországot tartják a legesélyesebbnek a végső győzelemre, ami jelentős fölényt mutat. Utánuk Anglia (14.5%) és Németország (13.0%) következik, amelyek szintén magas bizalmi szintet élveznek. Érdekes megfigyelni, hogy Magyarország is erős támogatottságot élvez, 11.7%-kal, ami meglepő lehet a nemzetközi versenytársakhoz képest. Olaszország és Spanyolország is jelentősebb támogatást kapott, míg Belgium támogatottsága elenyésző, mindössze 1.2%. Ezek alapján Franciaország egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből.

Ön szerint melyik csapat fogja a legnagyobb meglepetést okozni?

Magyarország csapata 45.4%-os szavazataránnyal toronymagasan vezeti a meglepetést okozó csapatok listáját, jelezve a közvélemény optimizmusát vagy várakozásait a teljesítményükkel kapcsolatban. Svájc (6.8%) és Horvátország (5.2%) követik, ami azt mutatja, hogy ezek az országok is számottevő esélyesek a várakozások túlszárnyalására. A hagyományosan erős csapatok, mint Németország és Anglia viszont nem kaptak akkora figyelmet, jelezve, hogy őket kevésbé tartják potenciális meglepetésnek.

Melyik játékost várja a legjobban?

Az eredmények alapján Szoboszlai Dominikot (Magyarország) várják a legjobban, a szavazatok 56.9%-ával toronymagasan vezet. Cristiano Ronaldo (Portugália) és Kylian Mbappé (Franciaország) követik 6.6% és 7.0%-kal, ami azt jelzi, hogy a magyar közönség rendkívül büszke hazai játékosára. Az alacsony százalékokkal rendelkező egyéb neves játékosok, mint Bruno Fernandes vagy Jadon Sancho, kevésbé keltettek várakozást. Ez hangsúlyozza Szoboszlai hazai népszerűségének erejét.

Ön szerint hogyan fog alakulni a 2024-es Európa-bajnokság A csoportja, ahol Magyarország válogatottja is szerepel?

A 2024-es Európa-bajnokság A csoportjára vonatkozó várakozások alapján a válaszadók többsége Németországot tartja a legesélyesebbnek (81.9%), őt követi Magyarország (59.3%), majd Svájc (49.5%) és végül Skócia (43.3%). Ezek az eredmények azt tükrözik, hogy a válaszadók Németországot látják a legjobb formában lévő csapatnak, míg Magyarországot is erősnek ítélik. Ugyanakkor Svájc és Skócia szereplését kevésbé biztosnak vélik.

Milyen eredményre számít a magyar válogatottól?

A válaszadók többsége (39.8%) szerint a magyar válogatott a nyolcaddöntőig jut el az EB-n, míg 32.4%-uk a csoportkörben búcsúztatja őket. A negyeddöntőbe jutásra 15.8% számít, ennél továbbjutásra viszont kevesebben. Az elődöntőt 3.7%, a döntőt 1.4% várja el, míg a végső győzelemre mindössze 6.8% szavazott. Az adatok alapján a szurkolók inkább reálisan látják a magyar csapat esélyeit, és nem számítanak kiugró eredményre.

Ki lesz ön szerint a magyar csapat legjobbja?

Szoboszlai Dominik a magyar csapat legjobbjának vélt játékos, a szavazatok 29.9%-ával magasan megelőzve társait. A második helyen Gulácsi Péter áll 16.3%-kal, míg a harmadik Sallai Roland 15.3%-kal. Ez a hármas vezeti a rangsort, jelentős előnnyel a többi játékossal szemben. Az alacsonyabb támogatottsággal rendelkező játékosok közül Varga Barnabás említhető még meg, aki 9.9%-ot kapott. Az eredmények egyértelmű preferenciát mutatnak Szoboszlai iránt.

Ön szerint kinek kellene az első számú kapusnak lennie az EB idejére?

A válaszok megoszlása alapján Gulácsi Pétert támogatja a szavazók 58.5%-a, míg Dibusz Dénest 41.5%. Ez azt mutatja, hogy a válaszadók többsége Gulácsit tartja alkalmasabbnak az első számú kapus szerepére az EB-n. Mivel azonban Dibusz is jelentős támogatottsággal bír, egyértelmű, hogy ő is elismerésben részesül a szurkolók részéről, így mindkét kapus komoly bizalmat élvez. Az eredmények alapján Gulácsi Péter az első számú választás.

Mennyire elégedett a magyar válogatott jelenlegi formájával?

A válaszok megoszlása azt mutatja, hogy a magyar válogatott jelenlegi formájával a szurkolók többsége inkább elégedett: 35.2% elégedett, és 8.3% nagyon elégedett. Ugyanakkor az elégedettség nem teljes mértékű, mivel 30.9% felemásan, 16.1% pedig nem igazán elégedett. Mindössze 9.5% azok aránya, akik egyáltalán nem elégedettek. Ezek az arányok arra utalnak, hogy bár a csapat teljesítménye pozitívan értékelhető, még mindig van tér a javulásra és bizonyos elvárások teljesítésére.

Ön szerint melyik a jobb formátum egy Európa-bajnokság megrendezéséhez?

Az eredmények alapján egyértelmű, hogy a válaszadók túlnyomó többsége (75.9%) előnyben részesíti, ha az Európa-bajnokság egy országban kerül megrendezésre, mint az idei évben. Ezzel szemben csak 24.1% támogatja a 2021-es formátumot, mely több európai nagyvárosban zajlott. Ez az arány azt jelzi, hogy a szurkolók és a résztvevők számára valószínűleg fontosabb a stabilitás, a kevesebb utazás és az egységes szervezés, amit egy országban való rendezés biztosítani tud.

Próbált jegyet szerezni a magyar meccsekre 2024-es Európa-bajnokságra?

A válaszadók többsége (62.5%) nem tervezte, hogy a helyszínen követi a magyar válogatott mérkőzéseit a 2024-es Európa-bajnokságon. Azok aránya, akik próbáltak jegyet szerezni, de nem sikerült, 19.5%, míg a sikeres jegyvásárlók csupán 7.2% voltak. Ezen kívül 10.9% szeretne jegyet venni, de még nem próbálkozott. A válaszok jól mutatják, hogy a többség inkább nem helyszíni követésben gondolkodik, ami lehet, hogy az elérhetőség vagy az érdeklődés hiányából fakad.

Motiválja-e önt a 2024-es Európa-bajnokság, hogy többet sportoljon, mozogjon?

A válaszok megoszlása alapján a 2024-es Európa-bajnokság csak csekély mértékben befolyásolja az emberek sportolási kedvét. A legtöbben (41.3%) úgy nyilatkoztak, hogy nem igazán befolyásolja őket az esemény, míg 30.3% egyáltalán nem érzi motiválónak. Csupán 4.1% válaszolta, hogy nagyon motiválja az Európa-bajnokság. Ezzel szemben 14.6% jelezte, hogy már jelenleg is rendszeresen sportol, függetlenül az eseménytől. Az eredmények arra utalnak, hogy a sportesemények kicsi hatást gyakorolnak az általános sportolási hajlandóságra.

Mennyire érzi erősnek a nemzeti összetartozás érzését a 2024-es Európa-bajnokság hatására?

A 2024-es Európa-bajnokság hatására a válaszadók többsége (34,0%) erősebbnek érzi a nemzeti összetartozás érzését, míg 13,9% sokkal erősebbnek véli ezt. Ezzel szemben a válaszadók 27,7%-a nem tapasztalt változást, és 24,4% (17,6% + 6,8%) inkább nem érzi erősebbnek az összetartozást. Az adatok összességében azt sugallják, hogy a legtöbben pozitív hatást tapasztaltak, de egy jelentős része a társadalomnak nem érzékelt lényeges változást.

Milyen újításokat szeretne látni a következő Európa-bajnokságon? (Többválaszos)

A válaszok alapján egyértelmű, hogy a résztvevők többsége a VAR technológia továbbfejlesztését és a gyorsabb döntéshozatalt tartja a legfontosabb újításnak (53.9%), jelezve a pontos és gyors bírói döntések iránti igényt. A második legfontosabbnak a biztonsági intézkedések növelése és a szurkolói védelem bizonyult (25.0%), mely a mai világban kiemelt prioritást jelent. Emellett a fenntarthatóság is jelentős szerepet kapott, mivel a válaszadók 23.1%-a zöldebb rendezvényeket szeretne látni.

Ön szerint ki fog jutni a magyar válogatott a 2026-os labdarúgó-világbajnokságra?

A szavazatok 67,4%-a szerint a magyar válogatott be fog jutni a 2026-os labdarúgó-világbajnokságra, míg a válaszadók 32,6%-a gondolja, hogy nem sikerül kijutni. Ez az eredmény azt tükrözi, hogy a válaszadók többsége optimistán tekint a magyar csapat esélyeire, és jelentős arányban bíznak a válogatott sikerességében a következő világbajnoki selejtezők során. Az optimizmus nagyobb aránya pozitív jelekre utalhat a csapat teljesítményével és jövőbeli kilátásaival kapcsolatban.

Már csak 4 kérdés van hátra! A PePI-mérőszámokkal* kapcsolatban. Jöhet?

A kérdésre adott válaszok alapján a résztvevők többsége (87.6%) nyitott a PePI-mérőszámokkal kapcsolatos további kérdésekre, míg egy kisebb csoport (12.4%) nem érzi magát késznek a folytatásra. Ez a magas pozitív arány azt jelzi, hogy a válaszadók jelentős része érdeklődő és fogékony a téma iránt, ami kedvező a mélyebb elemzések és további kérdések szempontjából. A kevesebb mint egyötödnyi elutasítás ellenére a folytatás támogatottsága erőteljes, amely stabil alapot biztosít a PePI-mérőszámok részletesebb vizsgálatához.

Mire számít a hazai gazdasági helyzet alakulásával összefüggésben a következő egy évre előretekintve?

A gazdasági helyzet alakulásával kapcsolatos várakozások megosztottak. A válaszadók többsége, 37.6%, szerint a helyzet mérsékelten romlani fog (3-as pontszám), míg a negatívabb véleményt képviselők közül 22.5% várja, hogy közepesen romlik (2-es pontszám), és 16.6% szerint lényegesen romlik (1-es pontszám). Pozitív várakozások kisebbségben vannak: 18.0% véli, hogy mérsékelten javul (4-es pontszám), és csupán 5.3% szerint lényegesen javul (5-ös pontszám). Összességében a válaszadók inkább pesszimisták a jövőt illetően.

Az ön személyes élethelyzete, háztartása pénzügyi lehetőségeit tekintve milyen irányú változásra számít a következő egyéves időszakban?

A válaszadók közel fele (46.4%) nem számít jelentős változásra a következő egy évben háztartása pénzügyi helyzetében. Ezzel szemben a válaszadók 23.1%-a némi javulást, míg 16.6%-a enyhe romlást vár. A szélsőséges vélemények aránya viszonylag alacsony: 7.1% számít lényeges romlásra, míg 6.8% lényeges javulásra. Ezek az eredmények egy általános bizonytalanságot és óvatosságot tükröznek a pénzügyi kilátásokkal kapcsolatban a következő évre vonatkozóan.

Mindent összevetve mennyire elégedett azzal, ahogyan a kormány kezeli a gazdasági helyzetet?

Az eredmények alapján a válaszadók többsége inkább elégedetlen a kormány gazdasági helyzet kezelésével. A válaszadók 34,8%-a jelentős elégedetlenséget fejezett ki (1-es pontszám), míg csak 6,2% volt nagyon elégedett (5-ös pontszám). A 2-es és 3-as pontszámok is elégedetlenséget tükröznek, hiszen 19,6% és 25,2% választotta ezeket. Összességében a kedvezőtlen értékelések dominálnak, ami jelez némi bizalmatlanságot és kritikát a gazdaságpolitikai intézkedésekkel kapcsolatban.

Mennyire elégedett a jelenlegi életszínvonalával, pénzügyi lehetőségeivel?

A válaszadók közül csupán 7.7% érzi magát nagyon elégedettnek pénzügyi helyzetével és életszínvonalával, míg 13% teljesen elégedetlen. A legnagyobb csoportot (38.1%) azok alkotják, akik közepesen elégedettek, jelezve, hogy bár vannak pozitív elemek, javításra szorulnak a körülményeik. A skálán középen és afelett lévők (3-as és 4-es értékelések) aránya összesen 61.5%, ami arra utal, hogy többségében az emberek nem teljesen elégedetlenek, viszont vannak fontos területek, ahol fejlődésre van szükség.