Egyválasztós

Az egyválasztós szavazás olyan közvélemény-kutatási eszköz, ahol a résztvevőknek egy adott kérdésre válaszolva csak egy választási lehetőséget választhatnak a rendelkezésre álló opciók közül.

Többválasztós

A többválasztós szavazás olyan közvélemény-kutatási eszköz, ahol a résztvevőknek egy adott kérdésre válaszolva több választási lehetőséget is választhatnak a rendelkezésre álló opciók közül.

Likert skála

A Likert-skála olyan közvélemény-kutatási eszköz, amelyben a résztvevők egy adott állításról vagy kérdésről egy előre meghatározott skálán fejezik ki egyetértésüket vagy véleményüket. A skála általában öt vagy hét fokozatú, és az erősen egyetértéstől az erősen nem egyetértésig terjed.

Multi likert skála

A többszörös Likert-skála olyan közvélemény-kutatási eszköz, amelyben a résztvevők több állításról vagy kérdésről is kifejezhetik egyetértésüket vagy véleményüket egy előre meghatározott skálán. A skála általában öt vagy hét fokozatú, és az erősen egyetértéstől az erősen nem egyetértésig terjed. A többszörös Likert-skála lehetővé teszi, hogy összehasonlítsuk a résztvevők véleményét több különböző témában vagy állításban.

Igen-nem típusú kérdés egy egyszerűsített egyválasztós szavazás. 

A pro-kontra vita olyan érvelési forma, amelyben két vagy több fél vitatkozik egy adott témában, és előadják a mellette (pro) és ellene (kontra) érveket. A célja, hogy a résztvevők megvizsgálják a kérdés különböző aspektusait, bemutassák a lehetséges előnyöket és hátrányokat, és segítségével jobb döntéseket hozzanak vagy álláspontot alakítsanak ki.

Preferenciális

A preferenciális szavazás olyan szavazási rendszer, amelyben a szavazók rangsorolják az opciók közötti preferenciájukat. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a szavazók több opcióra is kifejezzék preferenciáikat. A preferenciális szavazás célja, hogy a szavazók valódi preferenciái alapján válasszák ki a legkedveltebb opciót, és minimalizálják a "vesztes" szavazatokat, amelyek olyan opciókra kerülnek, amelyek nem részesülnek előnyben.

Szabadszöveges

A szabad szöveges szavazás olyan szavazási forma, amelyben a szavazók szabadon fogalmazhatják meg válaszukat vagy véleményüket egy adott kérdésre vagy témára. Ez a módszer lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy egyedi és személyre szabott válaszokat adjanak, nem korlátozva őket előre meghatározott választási lehetőségekre.