Mélymerülés az anyaság kihívásaiba

Az anyaság utazása egy olyan élmény, amely minden nőt mélyen érint, és ugyanakkor számos kihívással és akadállyal is szembesíti őket. Az SOS Gyermekfalvak Alapítvány ezt a komplex és gyakran tabuként kezelt témát helyezte fókuszba, amely számtalan örömforrást és egyidejűleg számos érzelmi és fizikai kihívást is rejteget az anyák számára. Az alapítvány az anyák belső világának és mindennapi kihívásainak mélyreható megértése érdekében egy átfogó kérdőívet alkotott.

Az SOS Gyermekfalvak nem volt elégedett a korábbi felmérések 25%-os részvételi arányával és azok mélységével, a PegaPoll, mint egy újító közvélemény-kutatási platform, került be a képbe, azzal a reménnyel, hogy mélyebb és számszerűen is nagyobb válaszokat kapnak a résztvevőktől. Bár a kérdőív kérdéseit az SOS Gyermekfalvak dolgozta ki – szakértelmi és érzékeny kérdésekkel, amelyek összhangban voltak a téma és a kutatási célok szempontjaiból – a PegaPoll kulcsszerepet játszott a magas konverzióval. Ebben a kutatásban, a PegaPoll nem csupán eszközként szolgált, hanem lehetővé tette az alapítvány számára, hogy kvantitatív és kvalitatív előrelépést is észleljenek az eredményekben, mélyebb és tartalmasabb válaszok formájában a résztvevők felől.

Célcsoport-fókuszú online kutatás

Az SOS Gyermekfalvak a 27 kérdést tartalmazó, anyasággal foglalkozó kérdőív széleskörű terjesztéséhez a Facebook platformot választotta, hogy egy széles demográfiai skálát fedjen le és finomra hangolva célozza meg a kívánt közönséget. Az újonnan anyává vált nők és a már gyakorlottabb anyák egyaránt hangsúlyos szerepet kaptak a kutatásban, mivel egyedi perspektíváikkal és tapasztalataikkal gazdagították az eredményeket.

Mindkét csoport nélkülözhetetlen volt, hiszen egyedi tapasztalataikkal, gondolkodásmódjukkal és érzéseikkel sokoldalúvá tették a kutatást. A PegaPoll platform előnyei, mint az intuitív kezelőfelület és a mobil-reszponzív dizájn, tovább növelték a kitöltési arányt. A platform gyors betöltési ideje minimalizálta a technikai akadályokat, míg az interaktív elemek arra ösztönözték a válaszadókat, hogy alaposabban gondolkodjanak el válaszaikon, így javítva az adatok minőségét.

A válaszok alapján a nők privát élete szinte megszűnik a gyerekvállalás után, 62 %-uk szinte soha nem találkozik a barátaival, összesen 7 %-uk tartja velük hetente, kéthetente élőben a kapcsolatot.

A siker mögött azonban nem csak a technológiai megoldások álltak. Az SOS Gyermekfalvak és a Pegapoll szoros együttműködése eredményeként több mint 2000 anya osztotta meg velük élettörténetét, rámutatva az anyaság kihívásaira és az abban a szerepben megélt élményeikre. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy az anyaság útja sokszínű, tele van kihívásokkal.

Miért a Pegapoll?

A Pegapoll platformon végzett kutatásunk során egyértelművé vált, hogy a technológiai megoldások nem csupán a gyűjtés hatékonyságát növelik, hanem a minőséget is javítják. A platform egyszerű és intuitív felülete lehetővé tette a résztvevők számára, hogy a kérdésekkel való mélyebb interakcióra összpontosíthassanak, minimalizálva a zavaró tényezőket.

A mobil-reszponzív megjelenés kulcsszerepet játszott abban, hogy a kutatás demográfiai szempontból is széles körben releváns legyen. Függetlenül attól, hogy a válaszadók milyen eszközről érkeztek, az általuk adott válaszok a demográfia teljes spektrumát képviselték. 

A technikai háttér is fontos szerepet játszik a kutatás sikere érdekében. A gyors betöltési időknek köszönhetően minimalizálódtak a technikai nehézségek, ami nagyban hozzájárult a magas részvételi arány eléréséhez. Továbbá, a szenzitív témákhoz, mint amilyen az anyaságról szóló kutatásunk is, elengedhetetlen a megfelelő adatbiztonság, melyet a Pegapoll maradéktalanul biztosított. Az interaktív elemek, úgymint csúszkák és animációk, nem csupán a felhasználói élményt gazdagították, hanem arra is ösztönözték a résztvevőket, hogy alaposabban, reflektáltabban gondolkodjanak válaszaikon.

Ez az esettanulmány nem csak az SOS Gyermekfalvak kutatásának mélyreható eredményeit mutatja be, hanem egyértelműen illusztrálja a Pegapoll értékét: a platform képes fenntartani és növelni a résztvevők érdeklődését, biztosítva, hogy a kapott adatok mélyek, átgondoltak és relevánsak legyenek a kutatási célok szempontjából.

A gondosan megtervezett kérdőív sikere

A gondosan strukturált kérdőív és a célirányos terjesztés nem csak a felmérés sikerét szolgálta, hanem intenzívebben bele is szőtte a tárgyalt témát a közösségi diskurzusba. A kérdőívben foglalt struktúrált és célzott kérdések lehetővé tették, hogy a résztvevők mélyreható, konkrét és releváns válaszokat adjanak, így az SOS Gyermekfalvak értékes adatokat kapott az anyák helyzetével kapcsolatban